HANGİ KUMAŞ SEÇİLMELİ? 05356519107
Piyasada bulunan çeşitli kumaşları tekniklere çok fazla girmeden açıklığa kavuşturalım, ancak tekstil sektöründe kullanılan çeşitli kumaş ailelerine hoş bir ‘un’ verelim. Tekstil sektörünün hızlı bir evrimi birkaç yıldır sürüyor birçok sentetik ve yapay kumaş pamuk, yün, keten ve kenevir gibi en ünlü doğal kumaşların yerini alıyor ancak kumaş seçiminin kıyafetleriniz için ne kadar önemli olduğunu anlamak için düşünmeliyiz en alakalı soru:
Yemekten sonra giyim hayatımız boyunca en çok temas ettiğimiz şey!
Bu, biyolojik kökenli kumaşları seçmenin ne kadar önemli olduğunu yansıtmamızı sağlamalıdır, ancak bu yeterli değilse cildimizin giyim üretmek için kullanılan kimyasalların çoğunu emme eğiliminde olduğunu ekleyebiliriz . Bu kısa tanıtımı yaptıktan sonra, kumaşları 3 büyük aileye ayırmaya başlayarak makalenin kalbine gidelim:
Doğal kumaşlar
Bitkisel liflerden, hayvansal kökenli liflerden yapılır veya bir mineralden ekstrakte edilir.
Suni kumaşlar
Doğal hammaddeler kimyasal işlemler sayesinde liflere dönüşür.
Sentetik kumaşlar
Sentetik malzemelerden elde edilir ve esas olarak yağ atıklarından oluşur.
Burada kumaş sayfamızı ziyaret etmenizi önerdiğimiz kumaşların tam bir listesini bulamazsınız. Temel olarak Sürdürülebilir‘da kullanılan ekolojik kumaşlar düşük bir çevresel etki üretimini kanıtlayan tekstil sertifikalarına sahip kumaşlar hakkında konuşacağız.
DOĞAL KUMAŞLAR
Bunlar dünyadaki en eski ve en çok kullanılan kumaşlardır. Doğal kumaşları iki gruba ayırıyoruz: pamuk, keten kumaş satın alan gibi bitki bitkilerden yapılan doğal kumaşlar ve yün, alpaka, ipek, kaşmir gibi hayvanlardan yapılan doğal kumaşlar.
DOĞAL KUMAŞLARIN AVANTAJLARI
Elyaflar çok iç içe, ancak son derece nefes alabilir ve yumuşaktır.
Genellikle toksin veya çevreye zararlı kimyasal işlemler kullanılmadan ekstrakte edilir.
Giysiler çok hafiftir, ancak aynı zamanda vücuda sıcaklık ve koruma sağlar.
Düşük maliyetli moda için değil, aynı zamanda lüks ürünler için de kullanılırlar.
Tüm doğal kumaşlar biyolojik olarak parçalanabilir.
DEZAVANTAJLARI DOĞAL KUMAŞLAR
Özellikle sentetik kumaşlara kıyasla daha yüksek üretim maliyetleri.
Karakteristikler statiktir, yani kimyasal katkı maddeleri eklemeden bunları geliştiremeyiz.
DOĞAL BİTKİ VE HAYVAN KUMAŞLARI
Bu doğal kumaşlar arasındaki farklar nelerdir? Bitkisel veya hayvansal kökenli doğal kumaşlar hakkında konuştuğumuzda sertifikası ile biyolojik kökenli kumaşları tartışıyoruz. sertifikası (Organik Tekstil Standardı), tekstil zinciri boyunca etik ve sürdürülebilir bir üretim sağlar.
BİTKİ KAYNAKLI DOĞAL KUMAŞLAR
Bitkilerden (bitkilerden) gelen kumaşlardır ve genellikle karmaşık kimyasal süreçler kullanılmadan döndürülebilirler. Arasında bitki kökenli en çok kullanılan doğal kumaşlar biz pamuk, kenevir ve keten bulabilirsiniz.
Bu bitki bazlı kumaşların ortak niteliği dirençtir, ancak biyolojik kumaş alaninsanlara ve çevreye zararlı toksik maddeleri dışladığını söyleyebiliriz böcek ilacı, kimyasal katkı maddesi, gübre, böcek ilacı, formaldehit, kurşun, nikel-krom. Normalde biyolojik olmayan doğal dokularda bulunan toksik maddeler.
Organik pamuk temas yoluyla asimile ettiğimiz kimyasal işlemler ve toksik maddeler hariç tutulur . Dokunuş için daha yumuşak ve pürüzsüz ve nefes alabilir. Agresif işlemlerin tamamen yokluğu organik pamuğu doğal bir hipoalerjenik kumaş alan haline getirir. Organik pamuk hakkında daha fazla bilgi edinin.
Doğal bir kumaşın tüm sıcaklığını ve yumuşaklığını sağlar, ancak diğer malzemelerde nadiren uzun ömürlüdür. Elyafın gözenekli doğası, giysilerin nefes almasını ve aynı zamanda kışın en soğuk günlerinde size eşlik etmesini sağlar. Kenevir hakkında daha fazla bilgi edinin.
Organik keten , dünyadaki en değerli elyaflardan biri olarak kaldığı için zarif giysiler hakkında konuşurken mükemmel kumaştır. Keten yumuşak, esnek ve dayanıklıdır. Sıcak havalarda eşsiz bir tazelik verir.
HAYVANSAL KÖKENLİ DOĞAL KUMAŞLAR
Hayvansal kökenli doğal kumaşlar arasında yün, alpaka kumaş kim alır?ipek ve kaşmir bulunur. Hayvansal liflerin sevgilisi olmasak da, zulümsüz bir modaya sponsor olduğumuz için, sizinle en eko-sürdürülebilir olduğunu düşündüğümüz şey hakkında konuşmak istiyoruz.
Organik yün koyun yününden elde edilen liftir ve protein maddelerinden oluşur. Yün elyaf çok esnektir ve bu özellik yırtılmaya karşı son derece dayanıklı hale getirir. Yünün büyük emiciliği ve yüksek nefes alabilirliği, bu kumaşı vücudu hem soğuk hem de sıcak koşullarda koruyabilen bir sıcaklık regülatörü yapar. Alpaka ve kaşmir yünün iki farklı kalitesi ancak açıkça farklı hayvanlardan.
İpek ipekböceği kozasının işlenmesiyle elde edilen liftir. Hayvansal kökenli diğer liflerden farklı olarak, ipek üretimi kozanın ölümünü içerir, ancak organik ipek denilen versiyonda bu “işe yaramaz ölüm” önlenebilir (zulüm içermeyen tanımlamak yanlış olsa da). İpek bir kumaş çok parlaktır ve ısıyı iyi karşıtlaştırır. ‘İpek kadar yumuşak’ dediğinde, çünkü dünyanın en yumuşak doğal lifidir.
SENTETİK KUMAŞLAR
Sentetik bir kumaş, kimyasal işlemler yoluyla insan tarafından icat edilen filiform bir malzemedir. Bu tür lifler doğada yoktur, çünkü çoğu yağdan türetilir. Sentetik liflerin bazı örnekleri Naylon, Polyester, Elastan, Poliüretan’dir.
Çoğu sentetik kumaş , hem ham madde olarak yağ kullanımı hem de tekstil şirketleri tarafından ürünün işlenmesi sırasında gerçekleştirilen toksik kimyasal işlemler için çevreye çok zararlıdır . İçinde Giyim sentetik kumaşlar doğal giysiler tarihe gömdü verilir ve bunlar lifler gibi, başa büyük bir sorundur geri dönüşümlü, biyobozunur olmayan ve bizim dolap ve çöplüklere daha fazla yer kaplıyor, yıldan yıla artmaya devam .
Sentetik kumaşlar, mikroplastiklerden kaynaklanan kirliliği tetikleyen ana faktörlerden biri olarak düşünülebilir .
SENTETİK KUMAŞLARIN AVANTAJLARI
Nihai ürünün çok düşük üretim ve satış maliyetleri.
Aynı ürünün farklı varyasyonlarını yapmak daha kolaydır.
Kimya sayesinde sentetik kumaşın özellikleri geliştirilebilir.
Yüksek hava direnci.
Güveler ve küfler tarafından saldırıya uğramazlar.
SENTETİK KUMAŞLARIN DEZAVANTAJLARI
Çok nefes almaz, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır ve sık yıkama gerektirir.
Biyolojik olarak parçalanamazlar ve bu da düzenli depolama sahası sorunlarına neden olmaktadır.
Hammadde olarak yağ nedeniyle kolay alevlenir.
Giderek daha sık alerji ve cilt problemlerine neden olurlar.
Elektrostatik yük biriktirir.
Naylon ilk insan yapımı sentetik kumaştır ve İkinci Dünya Savaşı’nda zaten kullanılmıştır. En hafif tekstil elyaflarından biridir ve tekstil endüstrisi için uygun hale getiren iyi esnekliğe sahiptir. Naylon kumaş düşük bir su emilimine sahiptir: su emilmez ve kumaşların yüzeyinde kalır (su geçirmez giysiler ve duş perdeleri için yaygın olarak kullanılır), sonuç olarak nemli kalır ve en sıcak günlerde elverişsizdir.
Polyester kesinlikle en ucuz kumaşlar arasında. Dayanıklı ve uzun ömürlüdür, yıkandıktan sonra uzar ve zor çeker. Genellikle yüksek kalitede higroskopik değildir, bu nedenle ter ve ısı cilt ve kumaş arasında sıkışır ve bakterilerin çoğalması için sağlam bir temel oluşturur.
Elastan mükemmel bir kumaştır, aslında hemen hemen her yerde buluyoruz. Hafif, ama aynı zamanda güçlü. Esnekliği, giysilerin vücuda mükemmel uyum sağlaması ve kullanıcının güçlü ve fiziksel kusurlarının vurgulanması anlamına gelir. Diğer sentetik kumaşlarda olduğu gibi, kötü nefes alma sorunu ortaya çıkar. Neyse ki, elastan her zaman sadece kumaşları rahatlatmak için gerekli esnekliği vermek için diğer kumaşlarla karıştırılır.
SUNİ KUMAŞLAR
Sentetik liflerin aksine, suni lifler yenilenebilir doğal hammaddeler kullanılarak üretilir , ancak yine de bir iplik yapmaya uygun bazı kimyasal işlemlere tabi tutulurlar. Suya dökülen ve çevreye ciddi zarar veren ve sağlığımız için çok fazla kimyasal, genellikle toksiktir.
Laboratuarda üretilen liflerin sevgilisi değiliz, ancak bugün bilim bu yönde ilerliyor ve yakında tüm yapay kumaşlar ekolojik olarak sınıflandırılabilir.
YAPAY KUMAŞLARIN AVANTAJLARI
Doğal hammadde, onları sentetik kumaşların yağından daha az çevreye zararlı hale getirir.
Doğal kumaşların ana özelliklerini değiştirmezler: direnç ve nefes alabilirlik.
Üretim ve perakende maliyetleri doğal kumaşlardan daha düşüktür.
Genellikle yakma fırınları için tasarlanan atık malzemeleri kullanırlar.
Sentetik kumaşlardan farklı olarak statik yükler birikmezler.
YAPAY KUMAŞLARIN DEZAVANTAJLARI
Sertifikalı olmadıklarında çevreye zararlı kimyasal işlemler kullanırlar.
Tüm kimyasal işlemler su ve elektrik israfına neden olur.
Kimyasallar cildimiz tarafından emilir.
Sentetik kumaşlar olmadan yapabiliriz, ancak yapay kumaşlardan vazgeçmek zor olacaktır . Bu nedenle, satın almadan önce ürün etiketlerine bakmanın gibi tekstil sertifikalarını aramanın gerekli olduğuna inanıyoruz.
Modal , kayın ağaçlarının selülozundan çıkarılan, doğal olarak cilt üzerinde yumuşak ve mekanik üretim süreçleri sayesinde son derece ekolojik olan yapay bir elyaftır. Hafif, taze ve nefes alabilir. Modal hakkında daha fazla bilgi edinin.
Lyocell ,okaliptüs ağaçlarının selülozundan çıkarılan yapay bir elyaftır ve Modal gibi çok ekolojik bir elyaftır. Lyocell dokunuşa benzeyen ve her açıdan gerçekten şaşırtıcı özelliklere sahip aydınlık bir liftir.
Bambu son derece nefes alan bir elyaftır, yumuşak ve yumuşaktır. Moda sektöründe giderek daha fazla kullanılmasına rağmen, kişinin tekstil sertifikalarına ve menşe ülkelerine dikkat etmesi gerekiyor: üretim sırasında birçok su kaynağını kullanıyor. Bu fiberin eşsiz bir özelliği antibakteriyel kalitesidir.
Bitkisel ipek pamuğu örten küçük ipliklerden gelir. Ekolojik süreçlerle, geleneksel ipeğe dokunma ve parlama ile benzeyen özellikle ince bir iplik elde etmek için saf selüloza dönüştürül
ABİYE KUMAŞI NASIL SEÇİLİR