iskon, üretilen rejenere selüloz lifi olarak, tamamen doğal olmayan (pamuk, yün veya ipek gibi) ne de gerçek sentetik (naylon ya da polyester gibi) bir çelişki yaratıktır – aralarında bir yere düşer. Viskoz için hammadde, esas olarak odun hamurundan (ağaçların% 50’si selülozdan) türetilen selülozdur, bunlar mekanik veya kimyasal olarak parçalanır ve liflere dönüştürülür. Viskon, adını, üretim sürecinin ortasında oluşan benzer bir renk ve bal akışına sahip viskoz sıvıdan alır.
Viskoz süreci, 1891 yılında İngiliz kimyacı Charles Cross ve onun işbirlikçileri tarafından keşfedilmiştir. Viskon ilk ticari olarak 1905’te üretilmiştir ve çoğunlukla “yapay ipek” olarak anılmıştır ancak resmi olarak 1924 yılında “rayon” olarak adlandırılmıştır.Viskon bir dizi nedenden ötürü popüler hale gelmiştir, en önemlisi lüks görünümü ve uygun fiyatlıdır. Viskon çok yönlüdür ve diğer liflerle kolayca karışır. Kolayca parça kumaş boyanır ve canlı renkleri özellikle iyi korur. İpek gibi parıltılı, pürüzsüzlüğüne hitap eden ve pamuğa karşı üstün yumuşaklığı ile ünlüdür.
Bununla birlikte, viskozun hepimizin ihtiyatlı olması gereken sınırlamalar vardır. Viskoz nem emer – vücut yağları ve su. Bu, kumaşı renklendirebilir ve zayıflatabilir ve markalama ile sonuçlanabilir. Sonuç olarak, yüksek viskoz içerikli birçok kumaş “kuru temizleme” olarak sınıflandırılmıştır. Ne yazık ki, Yeni Zelanda’daki çoğu ticari temizlik, sıcak su çekme makineleri kullanmaktadır – temiz mobilyaların kurutulmasında kullanılan ekipman henüz mevcut değildir. Spot temizleme problemlidir ve su ile işaretlenmesine neden olabilir.
Viskoz, bir dizi farklı ürünün üretilmesinde kullanılan benzersiz bir ahşap selüloz asetat formudur. Bu, kumaş endüstrisine yönelik maddeleri içerir, ancak kumaş rayonu üretiminde belki de en önemli bir malzeme olarak görülür. Bu malzemenin işlenmesi süreci kumaş parçası alançeşitli kimyasal banyolar ve prosedürlerle muamele edilen odun hamurundan başlayarak oldukça karmaşıktır. Rayon ile birlikte viskoz içeren diğer ürünler arasında selofan ve bazı yapışkan bant bulunmaktadır.
Nasıl yapılıyor
Viskoz yapmak odun hamuru ile başlar ve üreticiler genellikle bambu gibi farklı kaynakları kullanırlar. Odun selülozu soda ile muamele edilir, daha sonra soda ve karbon ile tekrar işleme tabi tutulmadan önce yaşlanmasına izin verilir. Üreticiler, sonuçta ortaya çıkan ürünleri çeşitli mekanizmalarla döndürürler ve su banyoları ve benzeri olmayan yöntemlerle yıkarlar. Daha sonra, farklı uygulamalarda gerekli olan dişleri veya diğer formları etmek için bir veya daha fazla yarıktan çıkarılır. Bu ahşap ile başladığı zaman, sentetik bir malzeme değildir.
Avantajları
Viskonun geliştirilmesi, birçok insanın evlerinde, kaliteli bir görünüm ve his için paranın bir otunu ödemeden, çok çeşitli kaliteli tekstil ürünlerini yenileyebilmesini mümkün kılmıştır. Bu giysiler genellikle diğer bazı bezlerden daha az temizlenir. Niş malzemesini temizleyen herkes, üreticinin parti viskon alan veya ürün etiketindeki talimatlarını takip etmelidir. Aynı zamanda oldukça dayanıklı da olabilirler, ancak bu, üreticiye ve giysi ya da tekstil makinesinin nasıl yapıldığına dair büyük bir önem taşıyor.
Dezavantajları
Viskon pamuk gibi nefes alırken dokunuştan hoşlanan bir his verirken, bazı dezavantajlar vardır. Rayon ile yapılan tekstil ürünlerinin bir dezavantajı, ürünlerin çoğu zaman kolayca kırışabilir olması ve bu malzemeden yapılan birçok giysinin makine ile yıkanması olmamasıdır. Bu malzemeyi yapmak için kullanılan süreç, aynı zamanda büyük bir kirlilik çatlağı oluşturabilir. Bazı üreticiler, temiz üretimi sağlamak için önemli bir boş yer tutsalar da, üretim sırasında kirlilik ve zehirli kimyasal atıkların oluşmasına neden olabilecek şirketler de olabilir parti kot.