İpek Kumaş Nedir? İpek Nasıl Yıkanır? Parti Kumaş Alan Kişiler.05356519107
İpek, kozalarını ve ağlarını oluşturmak için bazı böcekler tarafından üretilen bir hayvan protein elyafıdır.
Güvercin tırtılları dışındaki çok çeşitli böcek türleri tarafından birçok farklı tür ipek üretilir. Bununla birlikte, hiçbiri ticari amaçlarla istismar edilmemiştir, ancak bu tür ipeklerin yapılarıyla ilgili temel araştırmalar yapılmıştır. İpek en çok larvalar tarafından üretilir ve böylelikle tam metamorfozlu böceklerle sınırlıdır.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, gibi yetişkin böcekler tarafından üretilir. İpek üretimi (arılar, eşekarısı ve karıncalar) özellikle yaygındır ve bazen yuva yapımında kullanılır. Diğer eklembacaklı türleri ipek, özellikle de örümcek gibi çeşitli örümcekkuşları üretir. Başta örümcek olmak üzere diğer böcekler tarafından üretilen ipek,, teleskop ve diğer optik aletler gibi az sayıdaki diğer ticari uygulamalarda kullanılmaktadır.
İpek yapımının ticari süreci son derece karmaşık ve emek yoğun bir süreçtir. Aşağıda, ipeklerin nasıl yapıldığı hakkında temel bilgiler verilmektedir.pekböceğinin yetiştirilmesi ipekçilik olarak bilinir. Birçok böcek ipek üretse de, yalnızca dana otu güvesi ve aynı cins içinde birkaç tarafından üretilen filament, ticari ipek endüstrisi tarafından kullanılır.
Yumurtalıkların Kuluçkası
İpek üretiminin ilk aşaması, bir alüminyum kutu gibi kontrollü bir ortamda ipek böcek yumurtalarının döşenmesi ve daha sonra hastalıktan arındırılmasını sağlamak için incelenmesidir. Dişi biber bir seferde 300-400 yumurta bırakır.
Monitör ekranınızın büyüklüğünde bir alanda 100 adet güve yaklaşık 40.000 adet yumurta bırakır ve her biri bir başgöbeği boyutundadır. Dişi yumurtaları bıraktıktan hemen sonra ölür ve erkek kısa bir süre sonra yaşar. Yetişkin ilkel ağız parçalarına sahiptir ve olgun varlığının kısa bir döneminde yemek yememektedir.
İpekböceğinin gübresinin küçük yumurtaları, larvalara (tırtıllar) çıkana kadar (yaklaşık 10 gün) inkübe edilir. Bu noktada larva yaklaşık çeyrek inç uzunluğundadır.
Beslenme Süresi
Tarama işlemi yapıldıktan sonra larvalar ince bir gazlı tabaka altına yerleştirilir ve büyük miktarlarda doğranmış dut yaprakları verilir ve bu sırada deri dört kez dökülürler. Larvalar aynı zamanda Osage turuncu veya marulda beslenebilir. Dut yapraklarıyla beslenen larvalar en güzel ipek üretirler. Larvalar başlangıç ağırlığının 50.000 katını bitki materyalinde yiyebilir.
Yaklaşık altı hafta boyunca ipekböcekleri neredeyse sürekli yiyor. Yaklaşık 6 hafta içinde yaklaşık 3 inç maksimum boyutuna ulaştıktan sonra, yemek yemeyi keser, renk değiştirir ve tarama zamanından yaklaşık 10.000 kat daha ağırdır.
İpekböceği ipek koza döndürmeye hazır.
Koza Dönüyor
İpekböceği, 3-8 günlük bir süre boyunca bir ipek kozasını döndürmek için yetiştirme evindeki bölme çerçevesine, dallara, ağaçlara veya çalılara yapışır. Bu süre parti kumaş alan olarak adlandırılır.
İpekböcekleri, larva ağız kısmında iplik açıcılar adı verilen açıklıklar yoluyla zorlanan, berrak, yapışkan, proteinli bir sıvı olan fibroin üretiminde kullanılan kumaş alanlar adı verilen özel olarak değiştirilmiş tükürük bezlerine sahiptir.
Gelecek dört gün boyunca, ipekböceği vücudu yaklaşık 300.000 kez şekil-8 hareketi ile döndürerek bir koz yapıyor ve yaklaşık bir kilometre ipek iplik üretiyor.
Filaman ilmek İpek Kumaş. Parti Kumaş Alan Yerler.
Bu aşamada kozaya sıcak hava, buhar veya kaynar su ile muamele edilir. İpek, daha sonra, sericini yumuşatarak ve daha sonra tek bir iplik oluşturmak için 4-8 kozadan, bazen hafif bir bükülme ile filamentleri özenle çözerek veya kıvırmadan bağlanmamıştır.
Serikin işleme sırasında ipek lifi korurken, genellikle iplik veya dokuma kumaş aşamasına kadar bırakılır. Ham ipek hala serisel içeren ipektir. Bu yıkandıktan sonra (sabun ve kaynar suda) kumaş yumuşak, parlak ve% 30 daha hafif kalır. Her kozanın kullanabileceği ipek miktarı küçüktür ve bir kilo ipek kumaş alan üretmek için yaklaşık 2500 ipekböceği gerekmektedir.
İpek Çeşitleri
Ham ipek dokuma veya örme için yeterince güçlü bir büküm içine bükülmüştür. İpek ipliğini oluşturan bu işleme “atma” denir ve ipliğin kendi oluşturduğu liflere ayrılmasını önler.
Bu prosedürden dört farklı ipek ipliği üretilebilir: krep , tramvay , atılan şarkılar ve organzin . Krep, ham ipekteki tek tek iplikleri bükerek, bunlardan iki veya daha fazlasını iki katına çıkararak ve daha sonra tekrar bükerek yapılır. Tramvay, sadece bir yönde iki veya daha fazla iplik döndürülerek yapılır. Atılan şarkılar tek bir yönde bükülen tek tek ipliklerdir. Organzin, ham ipekin bir yönde ön bükülmesi ve daha sonra bu ipliklerden ikisinin ters yönde bükülmesi ile yapılan bir ipliktir.
Genel olarak, organzine ipliği, çözgü ipliği malzemeleri, atkı veya dolum için tramvay konuları, kremalı kumaşları dokuma için krep ipliği ve saf kumaşlar için tek bir iplik için kullanılır.
Kırık ya da atık iplikler ve zarar görmüş kozalar korunur, serileyi çıkarmak için muamele edilir ve taranır. Bu daha sonra ipliğe işlenir, iplik haline getirilmiş ipek olarak satılır ve bu iplik ilenli ürüne göre daha düşüktür ve çok daha ucuzdur.
İpek Nasıl Yıkanır ?
Giysilerinizin çoğunda “Kuru Temizleme” veya “Yalnızca Kuru Temizleme” giysi etiketi bulunur. “Kuru Temizleme” etiketi, genellikle öğeyi kuru temizleyiciye götürmek için sadece bir öneridir; “Yalnızca Kuru Temizleme” etiketi, ipek kumaşın bir profesyonel tarafından en iyi şekilde özel bir özen gösterilmesi gerektiği anlamına gelir. Ürününüzde “Kuru Temizleme” etiketi varsa, kuru temizleyiciye seyahat etmekten kaçınabilir ve ürünü evde ya da elde yıkayarak ya da makinede yıkayarak tasarruf edebilirsiniz.
İpek Eşarp Nasıl Yıkanır?
Eşarpta yalnızca kuru temizleme öneren bir bakım etiketi bulabilirsiniz. Bazı yapılandırılmış ipek giysiler en iyi şekilde görünmesini sağlamak için profesyonel bir temizleyiciye götürülmekle birlikte, çoğu eşarp klasik güzelliklerini yeniden elde etmek için elle yıkanabilir.
İpek yıkamak için normal banyo veya çamaşır sabunu kullanmayın, çünkü alkalinler kumaş parçası alan zarar verir. Elde yıkamak için yün yıkama ve soğuk su gibi yumuşak bir deterjan kullanın. Aşırı çalkalama liflere zarar verebileceği için çamaşırları nazik çevrimlerde bile temizlemeyin.
Lavaboya soğuk suyla doldurun ve deterjan ekleyin, deterjanın eşit şekilde dağılmasını sağlamak için suyun içinden geçirin. Fular ekleyin ve fuların etrafındaki köpükleri yavaşça sıkın. Elde yıkama sırasında bile, aşırı derecede sürtünmekten kaçının çünkü elyafları kırabilir ve cilayı matlaştırabilir. Aynı soğuk suyla dikkatlice durulayın parça kumaş alan sonra fular kuru havluların arasına yapıştırılarak fazla nemi giderin. İpeği gereğinden fazla sıkıp sıkmayın.
Eşarp üzerinde makyaj veya yağ gibi lekeler görüyorsanız, el yıkamadan önce bu bölgelerin ön işlemlerini yapın. Lekeli noktaya doğrudan yumuşak bir deterjan damlatınız. Parmaklarınızla kumaşa çalışın. Tüm atkıyı yıkamaya devam etmeden önce deterjanın en az on beş dakika çalışmasına izin verin.
Beyazlatılması veya parlatılması gereken beyaz bir fularınız varsa, oksijen bazlı bir ağartıcı çözeltisini marka adlarıdır) ve soğuk suyla karıştırın. Galon su başına ne kadar ürün olduğuna ilişkin paket talimatlarını izleyin. Eşarpı tamamen batırın ve bir saat bekletin. Rengini kontrol et. Tekrar beyazsa, önerildiği şekilde yıkayın. Hala sararmışsa, taze bir çözeltiyi karıştırın